پانسمان***********PANSEMENT

پفك، چیپس، نوشابه ؛ همگی ممنوع!

پفك، چیپس، نوشابه ؛ همگی ممنوع!

نويسنده : مهديار سعيديان

پفك از پودر ذرت تهیه می شود. برای تهیه پفك، پودر ذرت پرس شده و در حرارت بسیار بالا قرار می گیرد تا به صورت حجیم در آید. روغن موجود در پفك در چنین حرارتی می سوزد و تولید پراكسید می كند كه در حرارت و نور، میزان آن زیادتر می شود و خوردن آن سلامت كودك را به خطر می اندازد.
میزان بالای نمك پفك و شوری آن موجب می شود كه ذائقه اطفال به شوری عادت كند. استفاده از غذاهای شور، شانس ابتلا به بیماری افزایش فشار خون را بالا می برد و فشار خون بالا در دوران بزرگسالی زمینه ساز بیماریهای قلبی ،عروقی و سكته های مغزی و قلبی می شود. پفك 9 برابر حجم خود آب جذب می كند. به عنوان مثال وقتی كه دانش آموز از مدرسه تعطیل می شود، احساس گرسنگی بر او غالب است و ممكن است در راه منزل یك بسته پفك بخورد، خوردن پفك به دلیل شوری موجب احساس تشنگی می شود و هنگامی كه فرد آب می خورد، یك سیری كاذب در وی ایجاد می گردد دراین صورت كودك از غذای سفره محروم می شود و در نتیجه دچار كمبودهای تغذیه ای خواهد شد.

از مصرف چیپس هم به دلیل شوری زیاد به طور دایم و بی رویه باید خودداری كرد و در صورت مصرف گاه به گاه از انواعی كه مارك معتبر، بسته بندی بهداشتی و پروانه ساخت وزارت بهداشت دارند، استفاده شود. چیپسهایی كه به صورت فله و بسته بندی به فروش می رسند، به روش بهداشتی تهیه نمی شوند و از روغنی كه در درجه حرارت بالا برای تهیه چیپس به كار می رود، چندین بار استفاده می شود. در اثر این كار روغن می سوزد و موادی تولید می كند كه سرطانزا هستند. برخی از انواع چیپسها هم مانند پفك، شور و حاوی مقادیر زیاد نمك هستند و ذائقه فرد را به مصرف غذاهای شور كه زمینه ساز ابتلا به بیماری فشار خون و بیماریهای قلبی ،عروقی هستند، عادت می دهند. چیپس هم موجب سیری می شود و چون تمام مواد مغذی كودك را برای رشد ندارد، مصرف مداوم آن قبل از غذا موجب محروم شدن طفل از غذاهای اصلی و غذای سفره و به دنبال آن كمبودهای تغذیه ای وی می شود. ٭ نوشابه های گازدار نیز حاوی مقادیر زیادی قند هستند و مصرف مداوم آنها می تواند به بروز چاقی منجر شود. نوشابه، به دلیل میزان فسفات بالا، جذب كلسیم مواد غذایی را مختل می سازد؛ بنابراین مصرف نوشابه های گازدار همراه با غذا مانع از جذب كلسیم غذا شده و به تدریج موجب كمبود كلسیم بدن می شود كه در بزرگسالی به پوكی استخوان منجر خواهد شد.
مواد افزودنی و نگهدارنده نوشابه ها در برخی كودكان، موجب بروز آلرژی و انواع حساسیت می شود. به جای نوشابه، می توان از نوشیدنیهای سالم مثل آب میوه ها، شیر، دوغ كم نمك و انواع شربتهای خانگی كم شیرینی استفاده كرد. این نوشیدنیها حاوی مواد مغذی مثل انواع ویتامینها و املاح به ویژه كلسیم هستند و حتی اگر هر روز مصرف شوند، ضرری ندارند.


نوشته ی دکتر مهدیار سعیدیان در ساعت ٥:٠۳ ‎ب.ظ در جمعه ۱٩ خرداد ،۱۳۸٥